14 Nisan 2016 Perşembe

Konak'a Bağlı Semtler

Konak'a Bağlı Kaç semt var?

Konak'a bağlı  semtler başlıca şunlardır;


  •  Alsancak
  •  Basmane
  •  Eşrefpaşa
  •  Gültepe
  •  Gürçeşme
  •  Güzelyalı
  •  Kahramanlar
  •  Kemeraltı /Konak
  •  Küçükyalı
  •  Merkez/Konak
  •  Pasaport
  •  Yenişehir



Alsancak

Bir İzmirli olarak Alsancak'ı size anlatmaya çalışacağım. İlk olarak gideceğiniz yer kıbrıs şehitliği olmalı Dünya'nın her türlü insanını orada bulabilirsiniz. Buluşma noktası Sevinç pastahanesidir. Ve kıbrıs şehitlerindeki mekanların yüzde doksanı eski rum evlerinin restore edilip çalıştırılmakta ve muhteşem bir hava katmaktadır gidin bir iki bira veya sıcak şarap için. Gündoğdu meydanı da Alsancakta'dır. Kışın giderseniz çimlerde oturan çok fazla insan göremeyebilirsiniz ama bahar ayları ve yaz aylarında giderseniz çimlere oturacak yer bulamayabilirsiniz. İzmirliler genel olarak çimlerde oturup içmeyi severler. Alsancak Tren Garı da tarihi yerlerden biridir. Türkiye'nin Kemer'den sonraki 2. en eski tren garıdır. Yapımı 1858'de tamamlanmıştır. 

Basmane

Basmane denince benim aklıma direk fuar geliyor aslında fuar çok büyük bir alan hatta hem Alsancak'ın hemde Basmane'nin içine giriyor. Ve Basmane Garı geliyor aklıma hala da kullanıma açık durumda yapımı 25 Mart 1866 tarihinde tamamlanmıştır. Basmane-Denizli, Basmane-Nazilli, Basmane-Tire, Basmane-Ödemiş, Basmane-Söke hatlarında her gün düzenli tren seferleri düzenlenmektedir. Basmane Garı'nın içinde İzmir Metrosu'nun Basmane istasyonu da bulunmaktadır. Gardaki tren seferleri 2006 yılında İZBAN projesinin inşaatı sebebiyle durmuş, 2009 yılında inşaatın bitirilmesiyle birlikte tekrar başlamıştır. 










Eşrefpaşa

Adıyla nam-ı'yla yürümüş bir semtimizdir Eşrefpaşa ünlü kabadayıların çıktığı yerdir kendisi. Eşrefpaşa ismini, ekim 1895'de, vekaleten İzmir Belediye Meclisi'ne reis olarak atanan Hacı Eşref Paşa'dan alır. Ülkü Mahallesinde, Eşrefpaşa Caddesi ile 827 sokağın kesiştiği köşede Asmalı Mescid varmış. Geçirdiği yangından sonra 1894 yılında yeniden inşa edilmiş olup, 20. yüzyılın başlarına kadar faal olduğu bilinmektedir.









Gültepe


 Karslıların, Erzurumluların, Balkan ve Kafkas Göçmenlerinin, Ağrılıların, Ardahanlıların, Konyalıların semti Gültepe. Evler birbirine çok yakın ve bir dik üzerine yapılmıştır. Komşuluk ilişkileri hala eskilerde ki gibidir. İzmir'de 80 darbesini en çok hissetmiş semtlerden biride Gültepe'dir.




Güzelyalı

Deniz kıyısında ki bir semttir ve genellikle İzmir'in lümpen kesimlerinin oturduğu yerdir. Göztepe spor kulübünün kalesidir. Ahmet Adnan Saygun sanat merkezini ziyaret etmenizi öneririm gerçekten muhteşem bir sanat merkezidir ayrıca göztepe köprüsünün oralarda fotoğrafta çektirin. 14 Haziran'da gidin(Göztepe'nin kuruluş yıl dönümü) biraz şov görün.





Kemeraltı/Konak

Saat kulesini söylememe gerek yok sanırsam ama tabi söylemiş oldum. Gez gez bitmeyecek bir Kemeraltı hele ki çarşıya girersen 3-4 saat çıkamazsın çünkü kendine has tarihi dokusu ile sizi içine hapseder. Tabi Saat Kulesinin önünde fotoğraf çektirmeyi unutma adettir.


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder